Förlorad data – den digitala tidsålderns mardröm

I den digitala tidsåldern har värdet av information stigit anmärkningsvärt, så till den grad att det nu faktiskt är vår mest värdefulla handelsvara. Trots det är det inte ovanligt att misstag begås, på liten eller stor skala, och resultatet är vår tidsålders största mardröm – förlorad data. I informationsålderns barndom var detta ett stort problem. När det blev elavbrott kunde man förlora timmar av arbete eller till och med all information som fanns på datorn. Men i och med att informationen stigit i värde har det också uppfunnits många sätt att skydda sig från dataförlust.

Använd dig av molnet

Det bästa är givetvis alltid att tänka efter före. Med hjälp av appar anslutna till molnet, som t.ex. Dropbox eller Google Drive, kan man fullständigt undvika att bli av med data eftersom allt man skriver sparas löpande online. Man markerar de filkataloger man vill skydda, sedan uppdateras alla ändringar som görs i den katalogen online. Dessa tjänster är oftast gratis för mindre datamängder, men om filerna man vill skydda är stora kan det kosta en slant.

Även om man av misstag raderar filer så har molntjänsterna funktioner som låter en hämta tillbaka raderade filer inom en viss tidsbegränsning. Genom att betala för tjänsten kan man dessutom ofta förlänga tidsrymden. Nackdelen med molntjänster är ju givetvis att de är beroende av en anslutning, och dessutom kan de ställa krav på anslutningens hastighet och bandbredd om man jobbar med större filer. Men för små och medelstora filer är det ett stabilt skydd.

Förlorad data - kan man rädda raderade filer?

Vad gör man om filerna redan är borta?

Om olyckan redan varit framme och du inte är skyddad av molntjänster, vad finns det då för alternativ att återhämta förlorad data? Som tur är så är du knappast den första som upplevt detta, och därför finns det gott om program och tjänster som kan vara till hjälp. Men kolla först upp om ditt operativsystem (t.ex. Windows, iOS, Android) har inbyggda funktioner för återhämta förlorad data. Ibland kan även programmet du använder (t.ex. din ordbehandlare) spara en backup av dina senaste projekt.

Om det inte funkar gäller det att ladda hem en app som skannar din hårddisk efter borttagna filer. Dessa appar är ofta lätta att använda och om det gäller mindre filer finns det god chanser att du kan hitta dem igen, men det finns ingen garanti. Ju kortare tid som gått och ju mindre din hårddisk använts sedan filerna gått förlorade, desto större chans att de finns kvar, så avvakta inte utan avbryt med en gång allt annat du gör på datorn.

Alla kan skydda sig

Så om du inte vill sitta där och gråta över förlorad data, se till att skydda dig. Med praktiska lösningar tillgängliga borde ingen i det moderna samhället behöva uppleva att deras arbete går till spillo, men tyvärr är det många som inte vet hur de skall skydda sig. Det absolut bästa är att se till att man är skyddad i förväg och alltid backar upp sin data med hjälp av molntjänster. Då behöver man aldrig mer bli av med en fil.